Soinin kirkko

Soinin kirkko on rakennettu mäelle.

Karstulantie 2, 63800 Soini

Kirkko on avoinna kesällä 5.6.-31.8. klo 9—16, muulloin sopimuksen mukaan, tied. 040 547 5470.

Kirkon rakensi 1793 yhdessä seurakuntalaisten kanssa kuortanelainen Yrjäänä Lepistö. Kirkon rakentamisen aikaan Soinissa oli 20-30 taloa ja asukasluku n. 200-300 henkeä. Kirkon rakentamiseen liittyviä asiakirjoja ei tuolta ajalta ole säilynyt; tiettävästi ei ole ollut piirustuksiakaan. Ensimmäinen kirkko on ollut vaatimaton, matala rakennus, torniton, paanukattoinen, vuoraamaton ja maalaamaton. Ikkunoita on ollut 8 ja niistä yläikkunat puolikuun muotoiset. Kirkossa ei ollut minkäänlaisia lämmityslaitteita, sisältäkin se oli maalaamaton. Kirkkoon rakennettiin torni vuonna 1840 ja se myös vuorattiin pystylaudoituksella.

Kirkkoa on korjattu v. 1885 Juho Kuorikoski, v. 1962 Veikko Larkas ja viimeisin peruskorjaus v. 1992 arkkitehti Matti Klemola. Kirkko maalattiin ulkoa ja peltikatto uusittiin vuonna 2010.

Soinin kirkko on pohjalaistyylinen ristikirkko. Se sijaitsee keskustassa ja siellä on istumapaikkoja n. 400. Kirkkoon on esteetön pääsy kirkon takapuolella olevalta ovelta (tapulista katsoen kirkon takapuolella).

Tapulin edessä on Suomen ja tiettävästi koko maailman ainut vanha vaivaisakka.

Kirkonmäellä on Hiljaisuuden polku vapaasti kierrettäväksi. Lähtö kellotapulin vierestä. Seuraava pysähtymispaikka näkyy aina edelliseltä. Helppokuluisen polun kokonaispituus on noin 400 metriä. Polun kylteissä on Raamatun tekstejä, kirkonmäkeen liittyvää historiaa ja ehkä myös jotain muuta; suomeksi ja englanniksi.

Esteetön kulku Esteetön kulku
Induktiosilmukka Induktiosilmukka